Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Διατροφή >> Νερό: πόσα ποτήρια χρειαζόμαστε την ημέρα;


img_4c37752e58af3.jpg

Η σημασία του νερού για τη ζωή είναι καθοριστική, αρκεί να αναφέρουμε ότι ο άνθρωπος χωρίς τροφή μπορεί να ζήσει έως και μήνες, χωρίς νερό όμως ελάχιστες μόνο μέρες. Γιατί όμως το νερό είναι τόσο σημαντικό στοιχείο για την επιβίωση μας;

Το 40-60% του βάρους του ανθρώπου αποτελείται από νερό. Από αυτό τα 2/3 περίπου βρίσκονται ενδοκυτταρικά, μέσα δηλαδή στα κύτταρα μας, και το υπόλοιπο εξωκυταρικά. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ο άνθρωπος προσλαμβάνει και αποβάλλει περίπου 2-2,5 λίτρα ημερησίως. Από αυτό τα 1,4 λίτρα είναι τα πόσιμα υγρά, το 0.7 λίτρα προέρχεται από τις τροφές και περίπου 0,2 λίτρα από το νερό που προέρχεται από τις καύσεις των τροφών. Η κύρια οδός αποβολής είναι τα ούρα και σε μικρότερο βαθμό τα κόπρανα και ο ιδρώτας. Φυσικά τα δεδομένα αλλάζουν σε ένα ιδιαίτερο θερμό περιβάλλον, όπου ο ιδρώτας παίζει σημαντικότερο ρόλο στην αποβολή νερού καθώς είναι κύριας σημασίας για τη διαδικασία της θερμορύθμισης, δηλαδή τη διατήρηση σταθερής -σε ένα συγκεκριμένο εύρος- της θερμοκρασίας του σώματος γιατί χωρίς αυτή τη διαδικασία δεν θα ζούσαμε.

Ας δούμε όμως πόσο νερό χρειαζόμαστε σήμερα και τι έχει αλλάξει από αυτό που πιστεύαμε παλιότερα. Μέχρι και πολύ πρόσφατα είχαμε τη σύσταση για κατανάλωση νερού τουλάχιστον οκτώ ποτηριών τη μέρα. Σήμερα αυτό δεν ισχύει. Σύμφωνα με την επίσημη θέση του Ινστιτούτου Υγείας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αμερικής (Institute of Medicine of the National Academies of Science) για το 2004, αναφέρεται ότι το 80% των αναγκών μας καλύπτεται από πόσιμο νερό, αναψυκτικά, χυμούς, καφέ, τσάι κα και το υπόλοιπο 20% από τρόφιμα. Θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και τα γάλα είναι πηγές πρόσληψης των απαραίτητων υγρών κι ας μην είναι νερό αυτούσιο. Προσοχή όμως γιατί μπορεί κάτι από τα παραπάνω να συνδυάζεται με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης που και το αίσθημα της δίψας δεν ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό και μπορεί η κατάχρηση του να δυσχεραίνει τη διαδικασία ελέγχου του βάρους μας. Παράλληλα, οι τροφές συνεισφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού στον οργανισμό και ιδιαιτέρως τα φρούτα και τα λαχανικά που η περιεκτικότητά τους σε νερό προσεγγίζει το 90% της σύνθεσής τους.

Επίσης στην ίδια επίσημη θέση του Ινστιτούτου Υγείας στην Αμερική τονίζεται ότι ο καφές, τα αναψυκτικά, το τσάι και οτιδήποτε άλλο ρόφημα περιέχει καφεΐνη συμβάλλει επίσης σημαντικά στη διαδικασία της σωστής ενυδάτωσης του οργανισμού. Μέχρι πρόσφατα, ήταν ευρέως διαδεδομένη η άποψη στον κόσμο, ότι η παρουσία της καφεΐνης μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα προκαλούσε συνδυάζοντας το την διουρητική της δράση. Ωστόσο, σήμερα έχει αποδειχθεί ότι η δράση της καφεΐνης είναι πρόσκαιρη και μικρή χωρίς να αλλοιώνει τη διαδικασία της σωστής ενυδάτωσης του οργανισμού.

Επομένως, η ανάγκη για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Ας θυμόμαστε όμως ότι το πόσιμο νερό δεν είναι η μόνη πηγή γι’αυτό. Ας μην γινόμαστε μανιακοί προσπαθώντας να φτάσουμε τον πήχυ των οκτώ ή και περισσοτέρων ποτηριών νερού ανά ημέρα που διάφοροι μας προτείνουν. Αγχωνόμαστε που δεν τα καταφέρνουμε και αποδίδουμε σε αυτό φαινόμενα όπως: αδυναμία, ζαλάδες, αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους κα.

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή