Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Διατροφή >> Παχυσαρκία και Μεσογειακή διατροφή


img_4af44fb9c565b.jpg

Παρόλο που βρισκόμαστε στην πλεονεκτική θέση να μπορούμε να καταναλώνουμε όλα τα τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής, η  παχυσαρκία συνιστά σήμερα, όπως σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, ένα μείζον πρόβλημα υγείας, με εμφανείς επιβλαβείς προεκτάσεις σε όλα τα συστήματα του οργανισμού (καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, ηπατοχοληφόρο, νεφρικό, ενδοκρινικό, ακόμα και αναπαραγωγικό). Ευθύνεται, επίσης, για αρθροπάθειες καθώς και για κάποιες μορφές καρκίνου, ενώ σε πoλλές περιπτώσεις επιφέρει αισθήματα μειονεκτικότητας και κοινωνική απομόνωση, λόγω της αισθητικής της διάστασης. Η παχυσαρκία δεν πρέπει να συνδέεται με το αυξημένο σωματικό βάρος (όπως των αθλητών), αλλά με την υπερβολική εναποθήκευση λίπους στον οργανισμό. Η παχυσαρκία, στις περισσότερες περιπτώσεις, οφείλεται στον υπερσιτισμό και τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα, ενώ σύνδρομα όπως υποθυρεοειδισμός, ανεπάρκεια των επινεφριδίων κ.α. ευθύνονται για κάποιες περιπτώσεις παχυσαρκίας.
Για να απαλλαγούμε από 1 Kg σωματικού βάρους, πρέπει να "κάψουμε" 7.500 θερμίδες (7.500 Kcal) ή να προσλάβουμε 7.500 θερμίδες (7.500 Kcal) λιγότερες από όσες λαμβάνουμε συνήθως, και διατηρούμε το βάρος μας σταθερό. Η καλύτερη και ασφαλέστερη μέθοδος απώλειας βάρους είναι ο συνδυασμός σωστής διατροφής και αύξησης της σωματικής δραστηριότητας. Ο ρυθμός απώλειας βάρους δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 Kg ανά εβδομάδα για τους ενήλικές και 0.51Kg ανά εβδομάδα για τα παιδιά. Τη δίαιτα πρέπει να τη χαρακτηρίζει η ποικιλία, η ισορροπία η αρμονία και το μέτρο.
Δεν χρεάζεται να πιέζεστε και να πεινάτε αρκεί να θυμάστε κάποια βασικά πράγματα για την διατροφή:
Είναι σημαντικό τα γεύματα να είναι πολλά και μικρά, τροφοδοτώντας συνεχώς τον οργανισμό, χωρίς να τον παραφορτώνουμε, προάγοντας έτσι την λιπογένεση. Ένα καλό πρωινό μας βοηθά να αντεπεξέλθουμε αποδοτικά στις απαιτήσεις της δουλειάς και εκτός του καθιερωμένου καφέ, θα πρέπει να περιλαμβάνει 1 φρούτο ή χυμό, γάλα και ψωμί ή δημητριακά. Πρέπει να μασάμε αργά, 20 τουλάχιστον φορές την μπουκιά: το στομάχι μας θα μας ευγνωμονεί και το μήνυμα του κορεσμού θα φτάσει, έγκαιρα, στον εγκέφαλο. Να προτιμάμε γαλακτοκομικά και τυριά με λίγα λιπαρά, παίρνοντας έτσι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο και φώσφορο, χωρίς να φορτωνόμαστε με θερμίδες. Να αυξήσουμε την κατανάλωση ψαριών και λευκού κρέατος (αφαιρώντας την πέτσα και το ορατό λίπος). Αν μειώσουμε το κόκκινο κρέας, το αίμα μας θα γίνει πιο λεπτόρρευστο, μειώνοντας, ταυτόχρονα και τις πιθανότητες εμφράγματος.  Μειώνουμε το νάτριο, περιορίζοντας το αλάτι, γιατί προδιαθέτει για υπέρταση και κατακράτηση υγρών και μας ωθεί να τρώμε περισσότερο. Χρησιμοποιούμε περισσότερο φυσικά μπαχαρικά, όπως ρίγανη, βασιλικό και σκόρδο που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι θεματοφύλακες της υγείας μας. Κυριολεκτικά "σφίζουν" από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Διασφαλίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου και είναι η άμυνά μας κατά της γήρανσης. Τα όσπρια, τα δημητριακά, το ψωμί (ολικής άλεσης) θεωρούνται ζωντανές τροφές, δεδομένου ότι δεν είναι επεξεργασμένες. Το ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιείται ως κύριο προστιθέμενο λιπίδιο. Πρέπει να πίνουμε 1-2 λίτρα νερό την ημέρα, ανάλογα με τις ανάγκες μας (λόγω κλίματος, έντασης εργασίας κ.λ.π.).
Όσο κι αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε, το φαγητό αποτελεί μία από τις κύριες εκδηλώσεις της δημόσιας, οικογενειακής και ατομικής μας ζωής. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι πιο συχνές την περίοδο των εορτών. Η υπερκατανάλωση φαγητού, αλκοολούχων ποτών και γλυκών, είναι συχνό φαινόμενο των ημερών αυτών, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από μας να ανησυχούν για το βάρος τους. Δεν χρεάζεται ούτε υπερκατανάλωση, αλλά ούτε και η στέρηση από τα γιορτινά φαγητά.Ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει τη δίαιτα, που του ταιριάζει και τον καλύπτει. Η ποικιλία και η αίσθηση του μέτρου αποτελούν καλό σύμβουλο, ενώ η τήρηση των βασικών κανόνων σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του καθενός και η απαραίτητη συνεργασία του ειδικού πτυχιούχου διαιτολόγου συνθέτουν τον αποτελεσματικότερο τρόπο ρύθμισης του βάρους και της σωστής θρέψης.

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή