Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Παιδί & Παιδική Διατροφή >> Σχολικά Κυλικεία


img_4c98f016e3db4.jpg

Ακούγεται όλο και πιο συχνά η άποψη ότι τα παιδιά στην Ελλάδα είναι από τα πιο παχύσαρκα στην Ευρώπη. Είναι όμως σωστό αυτό; Τι είναι αυτό που άλλαξε τις τελευταίες δεκαετίες και συνέβαλλε στην αύξηση αυτή;
Τελευταία στατιστικά δεδομένα μιλούν για περίπου 4 στα 10 παχύσαρκα παιδιά κάτω των δέκα ετών. Από αυτά μάλιστα, πάλι 4 στα 10 έχουν τουλάχιστον ένα γονιό παχύσαρκο, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία έχει  και τους δύο.
Τα παραπάνω στοιχεία είναι πολύ σημαντικά και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση καθώς 1/3 των παχύσαρκων παιδιών θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, ενώ τα υπόλοιπα κινδυνεύουν από τις επιπλοκές της παχυσαρκίας  περισσότερο από ότι οι φυσιολογικού βάρους ενήλικες, ακόμα και αν αυτά τα παιδιά με κάποιο τρόπο χάσουν βάρος στην ενήλικη ζωή τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες υγείας, η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας θα μπορούσε να προλάβει εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνων, καθώς και άλλων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, ψυχολογικά προβλήματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πως η Παχυσαρκία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου για τους κατοίκους των «αναπτυγμένων χωρών» του Δυτικού Κόσμου.
Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την διατροφή είναι τα τρόφιμα με περίσσεια λίπους και απλών υδατανθράκων, τα οποία διατίθενται στα κυλικεία.
Η διατροφή στα σχολικά κυλικεία δεν είναι κατάλληλη. Επίσημα στοιχεία του ΙΝΚΑ δείχνουν ότι οι μαθητές αγοράζουν σνακς (γαριδάκια, πατατάκια κ.α.) σε ποσοστό 49-56%, προϊόντα με πολύ ζάχαρη σε ποσοστό 36-65%, χυμούς μη φυσικούς και αναψυκτικά με προσθήκη ζάχαρης σε ποσοστό 53-57%. Γενικά, το 81% των παιδιών προμηθεύεται για κολατσιό από το σχολείο είδη τροφής τα οποία δεν θα έπρεπε να διατίθενται από τα σχολικά κυλικεία.
Παράλληλα, η αδυναμία των γονέων να ετοιμάσουν ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρωινό τουλάχιστον στα παιδιά τους, τους οδηγεί στην εύκολη λύση του χαρτζιλικιού.
Τι πρέπει να γίνει…
Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας τόσο για τα παιδιά όσο για τους ενήλικες είναι σύνθετη και δύσκολη. Δεν είναι μόνο να πιέσουμε και να πείσουμε τα παιδιά να μην τρώνε πολύ. Είναι ένα πρόβλημα που για να λυθεί απαιτεί την παρέμβαση της πολιτείας, του σχολείου, των γονέων.
Οι γονείς θα πρέπει να ενδιαφέρονται περισσότερα για το τι τρώνε τα παιδιά στο σπίτι αλλά και στο σχολείο. Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα πολλών ερευνών, που υποστηρίζουν πώς τα παιδιά που έχουν πρωινό επιλέγουν μία περισσότερο ισορροπημένη διατροφή στο σύνολο της ημέρας και εμφανίζουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό παχυσαρκία. Παράλληλα,  ένα καλό και ισορροπημένο πρωινό αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό στην αύξηση της απόδοσης στο σχολείο, αφού φαίνεται πώς με το πρωινό η συγκέντρωση και εγρήγορση τους είναι μεγαλύτερη.
Ένα σωστό κολατσιό (τοστ, φρούτα κ.α.) από το σπίτι θα  μπορούσε να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπίδια και απλούς υδατάνθρακές (που ευθύνονται για τις παραπάνω παθήσεις), αφού τα περισσότερα κυλικεία προσφέρουν 20% μεγαλύτερες μερίδες με ελάχιστο κόστος προσθέτοντας εκατοντάδες περιττές θερμίδες.
Συνεπώς, αφιερώνοντας λίγο από το χρόνο τους οι γονείς θα μπορούσαν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν πολλές από τις οδυνηρές συνέπειες που προκαλεί η παχυσαρκία, βελτιώνοντας έτσι την μελλοντική ζωή των παιδιών τους.

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή