Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Ιατρικά Θέματα >> Αποτρίχωση με LASER: Μύθοι και Πραγματικότητα


Τι είναι το laser αποτρίχωσης;

 

Τα laser είναι μηχανήματα, πηγές φωτός που εκπέμπουν ένα μήκος κύματος και χρησιμοποιούνται στην ιατρική για συγκεκριμένες ενδείξεις.Το laser αποτρίχωσης καταστρέφει το θύλακο της τρίχας σταδιακά.
Ενδείξεις laser:
Η αποτρίχωση με laser γίνεται κύρια γιά  αισθητικούς λόγους, σε ανθρώπους που έχουν κουραστεί από τη χρήση αποτριχωτικών μεθόδων (ξυράφι, κερί) οι οποίες είναι μακροχρόνιες και με βραχύβια αποτελέσματα. Επίσης γίνεται  και σε γυναίκες και άντρες που παρουσιάζουν θυλακίτιδες (σπυράκια),  μετά την αποτρίχωση με το κερί ή το ξύρισμα. Στις περιπτώσεις αυτές,  το laser συνιστά  την πλέον ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση.Επίσης ακόμα και σε περιπτώσεις πολυκυστικών ωοθηκών το λέιζερ έχει καλό αποτέλεσμα εφόσον γίνεται θεραπεία των ορμονικών διαταραχών
Υπάρχουν κίνδυνοι –ανεπιθύμητες ενέργειες ;
Το Laser (λέιζερ) δεν είναι ραδιενεργός ακτινοβολία, χρησιμοποιείται τουλάχιστον εδώ και 10 χρόνια για την εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυϊας. Είναι μιά γρήγορη, σχετικά ανώδυνη, μη επεμβατική μέθοδος αποτρίχωσης που δεν χρειάζεται βελόνες ή χημικές κρέμες. Βασίζεται στην απενεργοποίηση του τριχικού θυλάκου απο την ενέργεια που παράγει η ακτίνα του λέιζερ. Αμέσως μετά τη συνεδρία μπορεί να παρατηρηθεί ερυθρότητα (κοκκίνισμα) που διαρκεί 1-3 μέχρι και 24 ώρες σε περιοχές με πυκνές τρίχες. Οίδημα γύρω από τον τριχικό θύλακο μπορεί να παρατηρηθεί αλλά και αυτό εξαφανίζεται στις επόμενες 24 ώρες. Σε ορισμένα δέρματα κυρίως σκούρα μπορεί να εμφανιστεί παροδική υπέρχρωση, και γι αυτό είναι απαραίτητη η χρήση αντιηλιακής κρέμας καθώς και η αποφυγή ηλιακής έκθεσης για τουλάχιστον 8 μέρες μετά τη συνεδρία. Για το λόγο αυτό  το laser πρέπει να το χειρίζεται πάντα εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
Πονάει η θεραπεία με laser;
Η χρήση του laser μπορεί να προκαλέσει κάποια μικρή ενόχληση η οποία όμως με τα εξελιγμένα συστήματα ψύξης είναι μικρή και  η οποία μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τη χρήση αναισθητικής κρέμας σε περιοχές ευαίσθητες όπως το μπικίνι.
Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για το τελικό αποτέλεσμα;
Εξαρτάται από  τον τύπο του δέρματος, της τρίχας και της πυκνότητας της τριχοφυϊας. Το laser, προσβάλλει τις τρίχες που βρίσκονται στην αναγενή φάση του κύκλου τους , επομένως σε κάθε συνεδρία καταστρέφεται ριζικά ορισμένος αριθμός τριχικών θυλάκων. Επομένως, το laser είναι πιο αποτελεσματικό στην αναγενή φάση της τρίχας δηλαδή στη φάση που αναπτύσεται η τρίχα , ενώ στις υπόλοιπες φάσεις ανάπτυξης της τρίχας ( καταγενής και τελογενής ) είναι κατά πολύ λιγότερο αποτελεσματικό. Για το λόγο αυτό το Laser έχει διαφορετικά αποτελέσματα σε κάθε άτομο και κάποια άτομα ίσως χρειάζονται παραπάνω συνεδρίες από ότι ο μέσος όρος .Γενικά, με το τέλος της θεραπείας με  laser Αlexandrite το 90% των τριχών δεν ξαναβγαίνει.

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - Ελληνικό

 Αρθρογράφος: Καϊάφα Αναστασία, Δερματολόγος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή