Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Παιδί & Παιδική Διατροφή >> Παιδί και θαλάσσια μπάνια


img_4c37745cec2ba.jpg

Η Ελλάδα μας είναι γνωστή για τις πολλές και ωραίες παραλίες της που κάθε καλοκαίρι κατακλύζονται από κόσμο όλων των ηλικιών που θέλει ν’απολαύσει τα θαλασσινά μπάνια, τον ήλιο και τις θαλασσινές αθλητικές δραστηριότητες. Το ότι είμαστε θαλασσινός λαός δε σημαίνει απαραίτητα ότι γνωρίζουμε και καλό κολύμπι. Κάθε χρόνο πνίγονται 300-400 άτομα και παρ’ότι οι οργανωμένες παραλίες διαθέτουν πλέον εκπαιδευμένους ναυαγοσώστες, όσον αφορά κυρίως τα παιδιά πρέπει οι γονείς να είναι σε επαγρύπνηση!
Στη χώρα μας τα παιδιά μαθαίνουν να κολυμπούν από πολύ μικρά και μάλιστα τα τελευταία χρόνια εντάσσονται σε προγράμματα κολύμβησης από την ηλικία των 4-5 χρονών. Η επίβλεψη είτε στη θάλασσα είτε στην πισίνα πρέπει να είναι συνεχής. Όσο καλό μπάνιο και να γνωρίζουν τα παιδιά ποτέ δεν είναι απολύτως ασφαλή.
Από την ηλικία των 6 μηνών μπορούμε να βάλουμε ένα βρέφος  στη θάλασσα αρκεί φυσικά το νερό να νην είναι κρύο και η θάλασσα να είναι ήρεμη. Το κρατάμε στην αγκαλιά μας και το βάζουμε σταδιακά στο νερό απομακρύνοντας το σιγά-σιγά, χωρίς βέβαια να το αφήσουμε καθόλου. Το κρατάμε σταθερά και το αφήνουμε να παίξει με το νερό. Η όλη διαδικασία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10 λεπτά. Προσοχή, αν δυσανασχετεί από την αρχή δεν πρέπει να το βάλουμε καθόλου στο νερό.
Όταν πρόκειται για βρέφη και μικρά παιδιά, οι γονείς πρέπει να βρίσκονται τόσο κοντά τους στο νερό ώστε να μπορούν να τ’ αγγίζουν. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να φοράνε μπρατσάκια ή σωσίβιο, δεν θα πρέπει όμως να απομακρύνονται πολύ από κοντά μας. Και φυσικά θα πρέπει να παίζουν μέχρι εκεί που πατώνουν και πάντα υπό την επίβλεψη των γονιών.
Γενικός κανόνας είναι ότι δεν θα πρέπει να εισέρχονται στο νερό εάν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το τελευταίο γεύμα. Επίσης προσοχή στον ήλιο! Το αντιηλιακό υψηλού δείκτη-υπάρχουν εξειδικευμένα προϊόντα για παιδιά-είναι απαραίτητο, ενώ όσο θα παίζουν καλό θα είναι να φοράνε καπέλο και ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι ώστε να προστατεύονται από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι από τις 11 μέχρι τις 4 και θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο αυτές τις ώρες. Καλό θα είναι επίσης ν’ αποφεύγουμε το κολύμπι σε περιοχές που γίνονται θαλάσσια σπορ.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κίνδυνος για πνιγμό υπάρχει και στα ρηχά νερά και όχι μόνο στα βαθιά. Γι’ αυτό η προσοχή μας πρέπει να είναι συνεχής γιατί ακόμη και μια σύντομη διάσπαση μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Το καλοκαιρινό μπάνιο είναι μια μοναδική απόλαυση την οποία δεν πρέπει να στερείται κανείς. Με τη σωστή ενημέρωση και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων μπορούμε να απολαμβάνουμε ακίνδυνα τις πάρα πολλές, όμορφες και καθαρές παραλίες που διαθέτει η χώρα μας και να χαρούμε τις καλοκαιρινές διακοπές με τα παιδιά μας!

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Ποθουλάκη Ελένη, Παιδίατρος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή