Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Ιατρικά Θέματα >> Μεσοθεραπεία

Η μεσοθεραπεία αρχικά περιγράφηκε στην Γαλλία από τον ιατρό Dr PISTOR το 1958 ως θεραπευτική μέθοδος για τον έλεγχο επώδυνων συνδρόμων( αρθραλγίες,μυαλγίες) με μικροεγχύσεις με μικρής διαμέτρου βελόνες, στις περιοχές του προβλήματος.
Η μεσοθεραπεία υπερτερεί μιας κλασσικής θεραπείας με χορήγηση φαρμάκου από το στόμα η ενδομυικά, γιατί ενώ στην μεσοθεραπεία η έγχυση του φαρμάκου γίνεται ακριβώς πάνω στην προβληματική περιοχή, στην κλασσική θεραπεία δεν γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα του φαρμάκου που τελικά φτάνει στην περιοχή. Επίσης στην μεσοθεραπεία χρησιμοποιούνται μικρές ποσότητες φαρμάκου (2/100 cc) συγκριτικά με την κλασσική θεραπεία από το στόμα  με ένα ικανοποιητικό πάντα  αποτέλεσμα. Στην μεσοθεραπεία οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μικρές  με διάμετρο 4- 6 mm και οι ο αριθμός των ενέσεων είναι ανάλογος με την περιοχή υπό θεραπεία, σε γενικές γραμμές όμως δεν είναι μεγάλος.
Στην Aισθητική Δερματολογία οι εφαρμογές της μεσοθεραπείας είναι ποικίλες και χρησιμοποιούνται κύρια για την θεραπεία του γηρασμένου, θαμπού δέρματος στο πρόσωπο, την θεραπεία της χαλάρωσης προσώπου και σώματος, την  θεραπεία κυτταρίτιδας, καθώς και την θεραπεία της  τριχόπτωσης στο τριχωτό της κεφαλής.
Οι  μεσοθεραπευτικές ουσίες μπορεί να αποτελούνται από αμινοξέα, βιταμίνες, υαλουρονικό οξύ και συνδυασμό αυτών και χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του προσώπου. Στις θεραπείες του σώματος, χρησιμοποιούνται αμινοξέα, βιταμίνες για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης και λιποδιαλυτικές ουσίες  με στόχο την μείωση-εξαφάνιση της κυτταρίτιδας.
Η διάρκεια, ο αριθμός των συνεδριών και η συχνότητα (1 φορά/εβδομάδα, ή 1φορά/15-30 ημέρες) καθορίζεται από το πρόβλημα, την περιοχή και την έκταση της πάσχουσας περιοχής. Ο πόνος είναι ελάχιστος και σε κάποιες περιοχές χρησιμοποιούνται αναισθητικές κρέμες πριν την πραγματοποίηση της συνεδρίας.
Οι αντενδείξεις αφορούν σε ενεργή λοίμωξη του δέρματος (απλού έρπητα, κτπ), ψωρίαση, αυτοάνοσες νόσους , καρκίνος, αλλεργία σε έξαρση, κύηση, θηλασμός.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της μεσοθεραπείας δεν είναι σοβαρές στις περισσότερες περιπτώσεις και είναι αναστρέψιμες: 1) η ερυθρότητα που διαρκεί λίγες ώρες μέχρι και ένα 24ωρο, 2)μικρές  βλατίδες (μικρο-πομφοί), που και αυτές  διαρκούν λίγες ώρες εως και 1-2 24ωρα το πολύ, 3) αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά κύρια στην προκαίνη και αφορά κυρίως ερυθρότητα που εξαφανιζεται σε 2-3 ημέρες 4)  μικρές εκχυμώσεις  παρά τις προφυλάξεις που λαμβάνονται αλλά καλύπτονται με κατάλληλο make up και εξαφανίζονται σύντομα.
Γενικότερα η μεσοθεραπεία σαν μέθοδος είναι σχετικά ανώδυνη  αρκετά αποτελεσματική και με αποτελέσματα που διαρκούν εφόσον στις θεραπείες προσώπου γίνεται μια συντήρηση  για κάποιους μήνες το χρόνο ανάλογα με το πρόβλημα  και στις θεραπείες του σώματος (κυτταρίτιδα) εφόσον  ακολουθείται ενας υγιεινός τρόπος ζωής χωρίς αυξομείωση βάρους.

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Καϊάφα Αναστασία, Δερματολόγος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή