Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Ιατρικά Θέματα >> Οι ανεπιθύμητες επισκέψεις του χειμώνα


img_4d57dc93ea5d4.jpg

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι οι γνωστοί επισκέπτες του χειμώνα. Είτε είναι ένα απλό κρυολόγημα  είτε γρίππη, έρχονται μαζί με το κρύο από το νότιο ημισφαίριο. Η εποχιακή έξαρση οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιοί που ευθύνονται γι΄αυτές, μεταδίδονται με τα σταγονίδια μέσω του αέρα, Λόγω του κρύου, οι άνθρωποι παραμένουν σε κλειστούς  χώρους π.χ. τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία και έτσι εκτίθονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις ιών. Συχνότερα προσβάλλεται το ανώτερο αναπνευστικό. «Βούλωμα» της μύτης ή καταρροή, φτέρνισμα, ερεθισμός του φάρυγγα είναι γνωστά σε όλους. Όταν προσβάλλεται το κατώτερο αναπνευστικό, έχουμε σοβαρότερες λοιμώξεις (βρογχίτιδα, πνευμονία)
Γενικά συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, πόνοι στους μυς και γενική ατονία.

ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ 
Το κοινό κρυολόγημα είναι η συνηθέστερη λοίμωξη. Πάνω από 200 ιοί ευθύνονται γι΄αυτό. Συνήθως τα συμπτώματα διαρκούν 3-4 ημέρες. Αρχίζουν σχεδόν πάντα με το γνωστό «γδάρσιμο» στο λαιμό και το «βούλωμα» της μύτης. Ακολουθούν πονόλαιμος, βήχας, φτάρνισμα, υδαρής ή βλεννώδης ή και βλεννοπυώδης καταρροή, πονοκέφαλος, πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις. Πυρετός μπορεί να μην υπάρχει, ή να υπάρχει δεκατική πυρετική κίνηση ενώ τα μικρά παιδιά μπορούν ν΄ανεβάσουν πυρετό ως και 39ο C για 2-3 ημέρες. Σε καμμιά περίπτωση τα συμπτώματα δεν διαρκούν πάνω από 5 μέρες. Το συνάχι υποχωρεί σε μια βδομάδα, όμως ο βήχας μπορεί να διαρκέσει και δύο βδομάδες. Συνήθως δεν υπάρχουν επιπλοκές, ακόμα κι όταν όμως εμφανισθούν κατά κανόνα δεν είναι σοβαρές.

ΓΡΙΠΗ
Αντίθετα η γρίπη είναι οξεία λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της γρίπης και σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα είναι σοβαρή και έχει συχνά σοβαρές επιπλοκές. Επιδημίες γρίπης ποικίλης έκτασης και σοβαρότητας, εμφανίζονται κάθε χρόνο από τα μέσα φθινοπώρου ως τα μέσα της άνοιξης, με μεγαλύτερη έξαρση από το Δεκέμβρη ως και τον Φεβρουάριο. Η γρίπη έχει προκαλέσει πανδημίες με εκατομμύρια θύματα σε όλο τον κόσμο. Αυτό οφείλεται στην τροποποίηση του DNA του ιού, ο οποίος συνεχώς μεταλλάσσεται και έτσι δημιουργούνται νέα στελέχη που δεν υπάρχουν στα εμβόλια. O πληθυσμός δεν έχει ανοσία οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο της ευρείας εξάπλωσης της. Τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν με του απλού κρυολογήματος: συνάχι, πονόλαιμος, καταρροή, βήχας, πυρετός με ρίγη, μυαλγίες και αρθραλγίες, ακόμη και εμετοί ή διάρροια. Διαρκεί γύρω στις 4-5 ημέρες, έχει όμως αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Οι κυριότερες είναι μέση ωτίτιδα, πνευμονία, λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα στα βρέφη, παροξυσμοί αναπνευστικών παθήσεων όπως άσθμα και πιο σοβαρές όπως πυρετικοί σπασμοί, μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλοπάθεια και άλλες.

ΠΩΣ ΚΟΛΛΑΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τα παιδιά κολλάνε από τα σταγονίδια που εκτοξεύονται με την ομιλία, το φτέρνισμα και το βήχα, ιδίως σε κλειστούς χώρους (σχολεία, παιδικοί σταθμοί).

ΠΟΤΕ ΚΟΛΛΑΝΕ
Συνήθως 1 με 3 μέρες πριν εμφανισθούν τα συμπτώματα.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Τακτικός αερισμός, εκπαίδευση των παιδιών να βάζουν το χέρι τους μπροστά στο στόμα όταν βήχουν ή φτερνίζονται. Επίσης καθαρισμός και απολύμανση χεριών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ
•    Αντιπυρετικά-αναλγητικά για την αντιμετώπιση του πυρετού, της κεφαλαλγίας και των μυαλγιών
•    Αποσυμφόρηση της μύτης με φυσιολογικό ορό τακτικά και πάντα πριν τον ύπνο. Σε έντονες περιπτώσεις ύστερα από ιατρική οδηγία χορηγούνται ειδικά αποσυμφορητικά και μόνο για λίγες μέρες.
•    Χορήγηση πολλών υγρών. Με τον πυρετό και τη μειωμένη λήψη τροφής τα παιδιά μπορεί να αφυδατωθούν.
•    Σωστή διατροφή. Τροφές που καταπίνονται  εύκολα, θρεπτικές και ελαφρές.
•    Αύξηση της υγρασίας του δωματίου γιατί η ξηρή ατμόσφαιρα ερεθίζει τη μύτη και το φάρυγγα.
•    Για να αναπνέει καλύτερα το παιδί το βράδυ, χρησιμοποιείστε άλλο ένα μαξιλάρι
•    Τα μεγαλύτερα παιδιά αφού φυσήξουν τη μύτη τους σε χαρτομάντιλο, να το πετάξουν αμέσως και να πλύνουν τα χέρια τους
•    Τα παιδιά πρέπει να ντύνονται σωστά και όχι βαριά. Μην ξεχνάτε να αλλάζετε το φανελάκι τους αμέσως μόλις ιδρώσουν.
•    Ζεστό γάλα ή ροφήματα ανακουφίζουν τον πονόλαιμο. Φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι δίνουμε μόλις περάσει ο έντονος πόνος, ενώ μέχρι τότε καλύπτουμε τις ανάγκες  σε βιταμίνη C βάζοντας φρέσκιες σταγόνες λεμονιού στο φαγητό
•    Αν υπάρχει ερεθισμός γύρω από τη μύτη ή το στόμα, ανακουφίστε το παιδί με επάλειψη με βαζελίνη
•    Δεν δίνουμε αντιβίωση παρά μόνο μετά από εντολή του παιδιάτρου και αυτό κυρίως για την αντιμετώπιση των επιπλοκών
•    Αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται σε ειδικές ομάδες παιδιών με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, καρδιοπάθειες, σε παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη, ή που πάσχουν από ανοσοκαταστολή (κακοήθειες, AIDS). Σε περίπτωση παιδιών που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό και το επιθυμούν οι γονείς μπορεί να γίνει ύστερα από σύσταση του παιδιάτρου.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ
Η νόσος μεταδίδεται όσο διαρκούν τα συμπτώματα. Επομένως χρειάζεται να κρατάμε το παιδί σπίτι για αρκετές μέρες, 7-10 ανάλογα με την περίπτωση. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε στους γονείς ότι οι ιώσεις ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού, γι αυτό τα παιδιά μπορούν να παρουσιάσουν διάφορες επιπλοκές ή να «ξανακυλήσουν» κολλώντας μια νέα ίωση. Έτσι αν υπάρχει η δυνατότητα καλό θα είναι να παραμείνουν σπίτι μέχρι να αναρρώσουν πλήρως.

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Ποθουλάκη Ελένη, Παιδίατρος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή