Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Ιατρικά Θέματα >> Λαρυγγίτιδα – Το καλύτερο φάρμακο είναι η ηρεμία


img_569f552cb2ad4.jpg

Η Λαρυγγίτιδα ή croup είναι συχνή νόσος  του ανώτερου αναπνευστικού της παιδικής ηλικίας. Με τον όρο αυτό περιγράφεται μια κατάσταση που προσβάλλει ξαφνικά τα βρέφη και τα νήπια και προκαλεί στένωση του λάρυγγα οπότε ονομάζεται λαρυγγίτιδα.
Όταν η λοίμωξη επεκτείνεται και στην τραχεία, στους βρόγχους ή και στους πνεύμονες ονομάζεται αντίστοιχα λαρυγγο-τραχειίτια, λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα ή λαρυγγοτραχειοβρογχοπνευμονίτιδα.
Συνηθέστερη είναι η λαρυγγίτιδα η οποία οφείλεται σε διάφορους ιούς ή μπορεί να είναι και αλλεργικής αιτιολογίας. Τα συμπτώματα οφείλονται στη στένωση του λάρυγγα. Βράγχος φωνής, ή βραχνό κλάμα αν πρόκειται για βρέφη, μαζί με ξηρό βήχα που παρομοιάζεται με «γαύγισμα σκύλου» ο οποίος εκδηλώνεται συνήθως τις νυχτερινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες. Μπορεί να υπάρχει δεκατική πυρετική κίνηση ποτέ όμως υψηλός πυρετός. Επίσης μπορεί να ακούσουμε θόρυβο στην αναπνοή κυρίως κατά τη διάρκεια της εισπνοής. Προσβάλλει συνήθως τις ηλικίες από 6 μηνών έως και 5 χρονών και συχνά τα επεισόδια επαναλαμβάνονται.
Η ιογενής λαρυγγίτιδα ξεκινάει ύστερα από 2-3 ημέρες ανησυχίας με ρινική καταρροή, χαμηλό πυρετό και αφορά βρέφη κάτω του έτους.Στις πιο βαριές περιπτώσεις υπάρχει και δύσπνοια. Η αλλεργικής αιτιολογίας ή σπασμωδική, αφορά νήπια 2-5 ετών τα οποία έχουν συνήθως ιστορικό αλλεργίας. Εδώ η έναρξη των συμπτωμάτων είναι αιφνίδια και έχει σύντομη διάρκεια, ενώ οι υποτροπές είναι συχνότερες της ιογενούς.
ΕΞΕΛΙΞΗ
Συνήθως έχει ήπια πορεία και καλή έκβαση χωρίς ιδιαίτερη θεραπευτική παρέμβαση. Το πρώτο βήμα είναι να ανοίξουμε το ζεστό νερό στη μπανιέρα ή ζεστό νερό από μια κατσαρόλα και το παιδί να εισπνεύσει υδρατμούς. Μια άλλη εναλλακτική είναι να το βγάλουμε στον καθαρό αέρα. Για αυτό πολλά παιδιά συνέρχονται καθ’ οδόν προς το γιατρό ή το νοσοκομείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χορηγούμε φάρμακα, τα συμπτώματα όμως μπορεί να διαρκέσουν 2-3 ημέρες, Οπότε καλό θα είναι να αερίζουμε συχνά το δωμάτιο που κοιμάται το παιδί, να αφήνουμε μια χαραμάδα ανοιχτή ώστε να μπαίνει φρέσκος αέρας και τη νύχτα και φυσικά να μην καπνίζει κανείς μέσα στο σπίτι.
Στην περίπτωση που εκτός από βήχα και βραχνάδα έχουμε και συριγμό στην αναπνοή (ακούγεται σαν σφύριγμα), τότε χορηγούμε φάρμακα. Αν είναι το 1ο  επεισόδιο ο γιατρός θα δώσει ανάλογα κορτιζόνη συνήθως σε σταγόνες και εισπνεόμενα φάρμακα και θα το παρακολουθήσει. Συνήθως το επεισόδιο ακολουθούν ήπιες υποτροπές που αντιμετωπίζονται με υδρατμούς ή καθαρό αέρα Αν το παιδί μας έχει παρουσιάσει πολλά τέτοια επεισόδια λαρυγγίτιδας πιθανόν ο παιδίατρος να συστήσει την ύπαρξη στο σπίτι κορτιζόνης ή και νεφελοποιητή, μιας συσκευής που χρησιμοποιείται για να εισπνέει το παιδί τα φάρμακα. Αν αυτά τα έχουμε σπίτι και τα έχουμε χρησιμοποιήσει, τότε πρέπει να ζητηθεί ιατρική βοήθεια.
Σε βαριά προσβολή, ο μικρός ασθενής παρουσιάζει και συμπτώματα δύσπνοιας. Αν οι γονείς παρατηρήσουν στο παιδί τους, το στήθος του ή την κοιλίτσα του να ανεβοκατεβαίνει γρήγορα ή να δημιουργείται «λακουβίτσα στο λαιμό» αυτό σημαίνει ότι το παιδί έχει έλλειψη οξυγόνου. Τότε απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια. Αφού κάνουμε χρήση υδρατμών ή νεφελοποιητή αν έχουμε και ενημερώσουμε τον παιδίατρο, οδηγούμε το παιδί στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, με τα παράθυρα του αυτοκινήτου ανοιχτά ώστε να μπαίνει υγρός αέρας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΚΟΡΤΙΖΟΝΗ: Είναι αποτελεσματική σε ήπιες και μέτριες μορφές και μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια για 3-4 μέρες σε μορφή πόσιμη, εισπνεόμενη ή ενέσιμη.
ΒΡΟΓΧΟΔΙΑΣΤΑΛΤΙΚΑ: Δεν ωφελούν παρά μόνο όταν πάσχει και το κατώτερο αναπνευστικό. Επίσης χορηγούνται σε παιδιά με επιβεβαιωμένο άσθμα.
ΑΝΤΙΣΤΑΜΙΝΙΚΑ: Δεν συνίστανται γιατί δεν βοηθούν.
ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ: Δεν συνίστανται γιατί η λαρυγγίτιδα οφείλεται σε ιούς και όχι σε μικρόβια.
ΥΓΡΑΝΤΗΡΕΣ: Συσκευές που εξατμίζουν το νερό και οδηγούν σε αύξηση της υγρασίας. Η χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα ιδίως σε ασθματικά παιδιά. Το  ίδιο και η χρήση αιθέριων ελαίων.
ΝΕΦΕΛΟΠΟΙΗΤΕΣ: Σε υποτροπιάζουσες περιπτώσεις, ύστερα από προτροπή του παιδίατρου καλό θα είναι να χρησιμοποιούνται.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Πρέπει πάντα να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να υπάρχει ηρεμία στους χειρισμούς μας. Το άγχος, ο πανικός και οι απότομες κινήσεις επιδεινώνουν την κατάσταση.
Ο βήχας και η βραχνάδα όσο έντονα και αν είναι δεν έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, για αυτό δεν αποτελούν λόγο ιδιαίτερης ανησυχίας.
Προτιμάται η αύξηση της υγρασίας με τη μείωση της θερμότητας του δωματίου με το άνοιγμα των παραθύρων ώστε να μπει υγρός αέρας από έξω.
Άμεση ιατρική βοήθεια απαιτείται όταν συνυπάρχει:1)συριγμός κατά την εισπνοή, ιδίως αν είναι το 1ο επεισόδιο. 2)δύσπνοια ή ταχύπνοια.3)δυσκολία και πόνος στην κατάποση.4)πυρετός πάνω από 38,5ο C. 5)σιελόρροια.
ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΛΑΡΥΓΓΙΤΙΔΑΣ, ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΗΡΕΜΙΑ!

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Ποθουλάκη Ελένη, Παιδίατρος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή