Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Ιατρικά Θέματα >> Πιθανότητα κακοήθειας σε όζο θυρεοειδούς αδένα με ύποπτο αποτέλεσμα παρακέντησης

Η παρακέντηση όζου θυρεοειδούς αδένα με λεπτή βελόνα (FNAC) είναι αξιόπιστη εξέταση, όταν το αποτέλεσμά της αποκλείει (αρνητικό) ή επιβεβαιώνει (θετικό) κακοήθη νόσο. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις στις οποίες το αποτέλεσμα είναι ύποπτο ή απροσδιόριστο-διφορούμενο. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει προβληματισμός σχετικά με την αξιολόγηση και την περαιτέρω μεθόδευση της οζώδους θυρεοειδικής νόσου. Σε αντίθεση με τα υπάρχοντα δεδομένα για τους νεοδιαγνωσθέντες όζους, το φύλο, το ιστορικό έκθεσης του τραχήλου σε ακτινοβολία, η ηλικία και τα επίπεδα TSH δεν αποτελούν παράγοντες κινδύνου για κακοήθεια. Το μέγεθος του όζου που έχει παρακεντηθεί και έχει ύποπτο για νεοπλασματική εξεργασία αποτέλεσμα αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τη μετεγχειρητική διάγνωση της κακοήθειας. Όσο μικρότερο είναι το μέγεθος του ύποπτου όζου, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα διάγνωσης κακοήθους νόσου. Επίσης, η πιθανότητα ένας ύποπτος στην κυτταρολογική εξέταση όζος να είναι καρκίνος αυξάνει, αν ο όζος είναι μονήρης και αν ο ασθενής λαμβάνει θυροξίνη. Τα δεδομένα αυτά είναι αντιφατικά σε σχέση με τα αντίστοιχα για τους νεοδιαγνωσθέντες όζους. Ειδικά για τη λήψη της θυροξίνης φαίνεται ότι λαμβάνει χώρα σε ασθενείς με οζώδη θυρεοειδική νόσο και υποκείμενη φλεγμονή του αδένα (θυρεοειδίτιδα), η οποία έχει δειχθεί σε κάποιες μελέτες ότι σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα κακοήθειας σε όζο. Το ύποπτο αποτέλεσμα για θυλακιώδες και Hurthle cell νεόπλασμα συνήθως δεν συνεπάγεται μετεγχειρητική διάγνωση θυλακιώδους ή hurthle cell καρκινώματος, ενώ το ύποπτο αποτέλεσμα για θηλώδες καρκίνωμα συνήθως επιβεβαιώνει μετεγχειρητικά τη διάγνωση της ομώνυμης κακοήθειας σε ποσοστό περίπου 75%.

Επιλεγμένη βιβλιογραφία
1. Boelaert K et al. Serum thyrotropin concentration as a novel predictor of malignancy in thyroid nodules investigated by fine needle aspiration. J Clin Endocrinol Metab 2006; 91:4295-4301.
2. Regina Castro M et al. Predictors of malignancy in patients with cytologically suspicious thyroid nodules. Thyroid 2011; 11:1191-1198.

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Θωμάς Δημήτριος, Ενδοκρινολόγος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή