Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Ιατρικά Θέματα >> Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Ένα συχνό σύνθετο πρόβλημα τόσο ενοχλητικό για την καθημερινότητα της σύγχρονης γυναίκας που όμως δε πρέπει να τρομάζει, γιατί απλώς αντιμετωπίζεται.

Το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών ή αλλιώς σύνδρομο Stein Leventhal είναι ένα σύνθετο ορμονολογικό πρόβλημα, με συχνότητα 5-10 % επί του συνόλου των γυναικών, συνήθως με έναρξη κατά την εφηβεία που αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια υπογονιμότητας.

Ποια τα αίτια του συνδρόμου;

Τα αίτια του συνδρόμου παραμένουν ασαφή, και οι μελετητές συμφωνούν ότι τόσο γενετικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες ενοχοποιούνται για την παθογένεση του συνδρόμου. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση όπου συνυπάρχει συνήθως μια διαταραχή της ωοθυλακιορρηξίας με μία διαταραχή στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ποια τα συνηθέστερα συμπτώματα;

Όλες οι γυναίκες με το σύνδρομο δεν έχουν την ίδια κλινική εικόνα, διότι η πάθηση αυτή έχει μια ποικιλία κλινικών εκδηλώσεων.

Το συχνότερο και πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα του συνδρόμου είναι οι διαταραχές του εμμηνορυσιακού κύκλου με τη μορφή της πρωτοπαθούς αμηνόρροιας, αραιομηνόρροιας και δευτεροπαθούς αμηνόρροιας. Οι παραπάνω διαταραχές της περιόδου οφείλονται στους ανωοθυλακιορρηκτικούς κύκλους που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο.

Ιδιαίτερα ενοχλητικά για την σύγχρονη γυναίκα συμπτώματα είναι η αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος, η ακμή, οι δυσχρωμίες του δέρματος, η αυξημένη τριχοφυία (πρόσωπο, στήθος, κοιλιά, πλάτη), και η ανδρικού τύπου τριχόπτωση που οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο.

Αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία είναι συχνό φαινόμενο και οφείλονται στην αυξημένη αντίσταση των γυναικών αυτών στην ινσουλίνη.

Αυξημένη αρτηριακή πίεση και υπερχοληστερολαιμία αποτελούν λιγότερο συχνές αλλά ιδιαιτέρως επικίνδυνες εκδηλώσεις του συνδρόμου.

Ποιες οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του συνδρόμου;

Έχει βρεθεί ότι οι γυναίκες με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 και εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, συχνά παρουσιάζουν προβλήματα υπογονιμότητας λόγω των διαταραχών ωοθυλακιορρηξίας ενώ έχουν αυξημένες πιθανότητες επανειλημμένων αποβολών και ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου λόγω της υπεροιστρογοναιμίας που χαρακτηρίζει το σύνδρομο.

Πως θα γίνει η διάγνωση του συνδρόμου;

Η Δυσκολία στην διάγνωση του συνδρόμου έγκειται στην ετερογένεια των κλινικών του εκδηλώσεων. Συνήθως η διάγνωση τίθεται κατά τη λήψη του ιστορικού της ασθενούς, η οποία αναφέρει συνήθως καθυστέρηση της περιόδου της μέχρι και διακοπή της περιόδου για μήνες . Η υπερτρίχωση συνήθως γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον θεράποντα ιατρό. Ιδιαίτερα χρήσιμος στη διάγνωση του συνδρόμου είναι ο διακολπικός υπέρηχος των γεννητικών οργάνων όπου ανευρίσκονται πολλαπλά κυστικά θυλάκια στις ωοθήκες (2-9mm) που τους προσδίδουν την χαρακτηριστική πολυκυστική μορφολογία ,χωρίς όμως να αρκεί το εύρημα αυτό για να τεθεί διάγνωση. Από τον εργαστηριακό έλεγχο η αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων και κυρίως της τεστοστερόνης, η αυξημένη LH, η υπερινσουλιναιμία και αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης βοηθούν σημαντικά στη διάγνωση του συνδρόμου.

Υπάρχει θεραπεία και αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των γυναικών αυτων;

Σαφώς και υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του συνδρόμου και πρόληψης των μακροπρόθεσμων συνεπειών του. Η αντιμετώπιση των γυναικών με το σύνδρομο πρέπει να εξατομικεύεται και είναι συμπτωματική.

Οι διαταραχές της περιόδου αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα και με μεγάλη επιτυχία με τη λήψη αντισυλληπτικών δισκίων. Κερδίζει συνεχώς έδαφος στην θεραπεία του συνδρόμου η μετφορμίνη (Glucophage), ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη.

Ένα από τα κύρια όπλα στην αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι η βελτίωση των καθημερινών συνηθειών -lifestyle της σύγχρονης γυναίκας. Η απώλεια βάρους είναι πρωταρχικής σημασίας για την αντιμετώπιση της γυναίκας με το σύνδρομο. Έχει βρεθεί ότι απώλεια 5% του βάρους της ασθενούς ρίχνει σημαντικά τα επίπεδα της ινσουλίνης, βελτιώνει την ενοχλητική τριχοφυία και επαναφέρει την φυσιολογική ωοθυλακιορρηξία .Η σωματική άσκηση σε συνδυασμό με την μείωση του stress και την μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων δρουν ευεργετικά στην αντιμετώπιση των γυναικών αυτών.

Πολυκυστικές ωοθήκες και γονιμότητα

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών ανευρίσκεται στο 70% των γυναικών με διαταραχές ωορρηξίας .Οι γυναίκες αυτές μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες αυτόματης σύλληψης και κατ επέκταση προβλήματα υπογονιμότητας.

Η μείωση του βάρους βοηθά σημαντικά στην επανέναρξη αυτόματης ωορρηξίας στις γυναίκες αυτές. Έχει επίσης προταθεί η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου με το λαπαροσκοπικό drilling των ωοθηκών, μέθοδος που συχνά επαναφέρει την ωορρηξία.

Η κιτρική κλομιφαίνη είναι το συνηθέστερο ίσως φάρμακο για την πρόκληση ωορρηξίας και περίπου το 50% των γυναικών που θα λάβουν την αγωγή θα συλλάβουν εντός εξαμήνου. Σε περίπτωση αποτυχίας είναι δυνατή η πρόκληση ωορρηξίας με ενέσιμα σκευάσματα ή ακόμα με μεθόδους εξωσωματικής αναπαραγωγής (IVF).

Υπερτρίχωση και πολυκυστικές ωοθήκες

Η αυξημένη τριχοφυία αν και δεν επηρεάζει την υγεία της γυναίκας την προβληματίζει ιδιαίτερα και αξίζει να αναφερθούμε ξεχωριστά στην αντιμετώπιση του συμπτώματος αυτού. Οφείλεται στα αυξημένα ανδρογόνα των γυναικών αυτών και εκτός από τις διάφορες αποτριχωτικές μεθόδους που υπάρχουν στις μέρες μας, η απώλεια βάρους και η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων μπορεί να ωφελήσει σαφώς στη λύση του προβλήματος.

Συμπερασματικά λοιπόν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών ναι μεν μπορεί να προβληματίζει την σύγχρονη γυναίκα λόγω της πληθώρας των κλινικών εκδηλώσεων και των πιθανόν μακροχρόνιων συνεπειών του, σε καμία όμως περίπτωση δε πρέπει να την τρομοκρατεί γιατί πολύ απλά αν απευθυνθεί στον γιατρό της θα βρεθεί λύση εξατομικευμένη πάντα για την περίπτωση της.

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Πατρίκιος Γεώργιος, Ειδικός Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή