Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Παιδί & Παιδική Διατροφή >> Παιδιά και νεοφοβία


img_560e679ce4eaf.jpg

Η εκμάθηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής στα παιδιά πολλές φορές αποτελεί πρόκληση. Ενώ πολλοί γονείς προσπαθούν να συμπεριλάβουν στη διατροφή του παιδιού τους ποικιλία από φρούτα και λαχανικά από την αρχή της ζωής του, πολλά παιδιά αρνούνται να τα δοκιμάσουν. Ως τροφική νεοφοβία ορίζεται αποφυγή και η απροθυμία δοκιμής νέων τροφίμων. Επιστημονικά χαρακτηρίζεται ως ένας ωφέλιμος εξελικτικός μηχανισμός επιβίωσης, ο οποίος βοηθά τα παιδιά να αποφύγουν την κατάποση βλαβερών ή τοξικών ουσιών όταν αρχίζουν να ανεξαρτητοποιούνται από τους γονείς τους.

Από σχετικές έρευνες έχει βρεθεί ότι η εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να εμφανιστεί στην περίοδο του απογαλακτισμού, συνήθως παρουσιάζει απότομη έξαρση στην ηλικία των 2 με 6 ετών και καθώς το παιδί μεγαλώνει ελαττώνεται.

Στην εποχή μας, τα παιδιά που εκδηλώνουν νεοφοβική συμπεριφορά καταναλώνουν λιγότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερα πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως ψάρι και κρέας και περισσότερα λιπαρά. Αυτή η φτωχή σε ποικιλία αλλά συγκεντρωμένη σε ενέργεια διατροφή, θεωρείται ότι αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα που συντελεί στην αύξηση των ποσοστών της παιδικής παχυσαρκίας, όπως επίσης και στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης διαφόρων μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Τα παιδιά μπορούν να ξεπεράσουν τη νεοφοβία με τους εξής τρόπους: Προγραμματίστε τα γεύματα σε τακτικές ώρες και φάτε μαζί με το παιδί, καταναλώνοντας τις τροφές που φοβάται. Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν όλοι στο τραπέζι καταναλώνουν κάποιο τρόφιμο, το παιδί μαθαίνει να το αποδέχεται εύκολα μέσω της παρατήρησης .

Δώστε στο παιδί αρχικά μικρή ποσότητα και προσφέρετε περισσότερο αφού το φάει. Είναι καλύτερο το νέο τρόφιμο να παρουσιάζεται σαν συνοδευτικό και όχι σαν κύριο γεύμα. Ακόμα και αν το παιδί δεν το φάει αρχικά, με την επαναλαμβανόμενη έκθεση η αρχική απόρριψη συνήθως μετατρέπεται σε αποδοχή.

Κάντε τα γεύματα διασκεδαστικά, χρησιμοποιώντας πιάτα και ποτήρια με έντονα χρώματα και όμορφα σχέδια, αφήνοντας το παιδί να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού και ενθαρρύνοντας το να φάει μόνο του. Έχει βρεθεί από έρευνες ότι όταν το φαγητό παρουσιάζεται με θετικό τρόπο είναι πιο πιθανό να γίνει αποδεκτό.

Προσπαθήστε να τρώτε σε ήρεμο και ήσυχο περιβάλλον χωρίς περισπασμούς, για παράδειγμα με κλειστή την τηλεόραση. Είναι καλύτερο να μην δίνονται στο παιδί νέες τροφές ενώ είναι ανήσυχο.

Δείξτε στο παιδί ευχαρίστηση για το γεγονός ότι προσπαθεί να φάει μια από τις τροφές που μέχρι πριν αρνούνταν. Ανταμείψτε το χαμογελώντας του και επαινώντας το.

Μη δείχνετε άγχος ή ενόχληση και μην προκαλείτε αναστάτωση αν το παιδί αρνηθεί κάποιο φαγητό. Απομακρύνετε το πιάτο χωρίς σχόλια χωρίς να προσφέρετε κάτι άλλο. Τα αρνητικά συναισθήματα θα έχουν σαν αποτέλεσμα το παιδί να κωδικοποιήσει την όλη εμπειρία της πρόσληψης του συγκεκριμένου τροφίμου σαν αρνητική, με αποτέλεσμα να αποφεύγει στο μέλλον να το καταναλώσει.

Αποφύγετε τα πολλά σνακ, όπως μπισκότα, σοκολάτες κ.α. ή αναψυκτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε το παιδί να μην έχει μειωμένη όρεξη την ώρα του φαγητού. Κατάλληλα σνακ είναι τα φρούτα, το γιαούρτι, ένα τοστ με τυρί.

Τρώτε το φαγητό καθισμένοι στο τραπέζι όλοι μαζί, ή με το παιδί σε μία υπερυψωμένη καρέκλα. Αφήστε το να παίξει με το φαγητό, αλλά χωρίς να επιτρέπεται να τρέχει και να παίζει με παιχνίδια την ώρα του φαγητού.

Ποτέ να μη χρησιμοποιείτε απειλές ή να επιβάλετε στο παιδί να φάει κάτι και μη χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν τιμωρία ή ανταμοιβή. Σε πολλές έρευνες έχει βρεθεί ότι η γονική πίεση για την κατανάλωση τροφής συσχετίζεται με αυξημένη νεοφοβική συμπεριφορά των παιδιών.

Να θυμάστε ότι η νεοφοβία είναι φυσιολογική και συνήθως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου

 

Βιβιογραφία

•Michael J. Gibney et  all , Introduction to Human Nutrition Second Edition The Nutrition Society Text book

•DoH (UK Department of Health), 1991 Dietary Reference Values for Food Energy and Nutrients for the United Kingdom

•McCance and Widdowson’s, The Composition of Foods, Sixth Summary Edition, Food Standards Agency

•G. Poskitt, Nutrition in Early Life, 2003

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή