Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Διατροφή >> Πώς να απολαύσουμε τις γιορτές χωρίς αύξηση βάρους


img_56752ea87c7b4.jpg

Καθώς οι γιορτές πλησιάζουν και ετοιμαζόμαστε για τα γιορτινά τραπέζια, ένα πράγμα μας απασχολεί πολύ συχνά: ‘πως θα καταφέρω να μη πάρω κιλά τη περίοδο των Χριστουγέννων’;

Φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών ο περισσότερος κόσμος προσλαμβάνει κατά μέσο όρο 1-2 κιλά. Παρ’ όλο που αυτή η αύξηση βάρους δεν είναι μεγάλη, τα κιλά αυτά συνήθως παραμένουν και μετά τις γιορτές, με αποτέλεσμα να προστίθενται και να μας οδηγούν σε αύξηση του βάρους μας μακροπρόθεσμα. Αν σκεφτούμε ότι προσλαμβάνουμε 1 κιλό κάθε χρόνο στις γιορτές των Χριστουγέννων, το οποίο μετά δε χάνουμε, σε 10 χρόνια θα είμαστε 10 κιλά βαρύτεροι !!! Με λίγη προσοχή και μερικά κόλπα μπορούμε να αποφύγουμε την αύξηση βάρους, απολαμβάνοντας ωστόσο τα γιορτινά τραπέζια με τους φίλους και τους συγγενείς μας.

1. Όταν πρόκειται να πάτε σε κάποιο δείπνο ή πάρτι, μην παραλείπεται γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας προκειμένου να φάτε χωρίς ενοχές το βράδυ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού στο γιορτινό τραπέζι καθώς η πείνα σας θα είναι πολύ μεγάλη και τα εδέσματα πλούσια. Αντίθετα, εάν έχετε φάει κανονικά τα γεύματά σας κατά την διάρκεια της ημέρας, επιλέγοντας τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες που δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού και είναι χαμηλότερα σε θερμίδες (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως) και επιλέγοντας ένα ελαφρύτερο μεσημεριανό, θα μπορέσετε να απολαύσετε το βραδινό σας χωρίς να καταφύγετε σε υπερβολές.

2. Συνήθως το φαγητό στα γιορτινά τραπέζια είναι πλούσιο και οι μερίδες που σερβίρονται τεράστιες. Αποφύγετε τις πολύ μεγάλες μερίδες και τα ‘συμπληρώματα’. Βοηθάει πολύ να σερβίρετε στο πιάτο σας εξαρχής αυτά που θέλετε να φάτε και να μην τσιμπολογάτε ή συμπληρώνετε φαγητό καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος.

3. Ξεκινήστε με τη σαλάτα. Έρευνες δείχνουν ότι εάν η σαλάτα καταναλώνεται πριν το κυρίως γεύμα, το συνολικό φαγητό που τρώμε είναι σημαντικά λιγότερο.

4. Περιμένετε 10 λεπτά πριν το συμπλήρωμα. Εάν νιώθετε ότι θέλετε να σερβίρετε στο πιάτο σας λίγο ακόμα, καθυστερήστε το 10 λεπτά. Μπορεί στο διάστημα αυτό να μην νιώθετε πλέον πεινασμένοι και έτσι να αποφύγετε το δεύτερο πιάτο.

5. Το αλκοόλ μειώνει την αίσθηση του κορεσμού γι’ αυτό καλό είναι να το αποφύγουμε πριν το φαγητό, γιατί τελικά ανοίγει πράγματι την όρεξη. Και κατά τη διάρκεια του φαγητού όμως, καλό είναι να πίνουμε με μέτρο, γιατί πέρα από το γεγονός ότι το αλκοόλ έχει πολλές θερμίδες, μας κάνει να τρώμε και περισσότερο.

6. Αφήστε λίγο χώρο για το επιδόρπιο. Για όσους είναι λάτρεις του επιδορπίου, καλό θα ήταν να το προβλέψουν και να μην ξεχνάνε ότι και η μικρή ποσότητα μας δίνει την ίδια ικανοποίηση.

7. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η φυσική δραστηριότητα πάντα βοηθάει. Στον ελεύθερο χρόνο σας βγείτε για περπάτημα, ποδηλασία ή τρέξιμο στη πόλη ή στη φύση.

Καλές γιορτές σε όλους !!!

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Μαρίνα Πόγκα, κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή