Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Διατροφή & Υγεία - Αντιμετώπιση Νόσων μέσω Διατροφής >> Διατροφή για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Η απώλεια μαλλιών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες. Οι παράγοντες που προκαλούν την τριχόπτωση είναι πολλοί, με την κληρονομικότητα, τη λήψη φαρμάκων, τις ορμονικές διαταραχές, το καθημερινό άγχος, την ηλικία και κάποιες ασθένειες να αποτελούν τους πιο γνωστούς.
Υπάρχουν όμως πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η τριχόπτωση συνδέεται άμεσα και με την ποιότητα της διατροφής.  Έχει αποδειχθεί ότι άτομα που η διατροφή τους δεν είναι επαρκής ως προς κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά τείνουν να χάνουν γρηγορότερα τα μαλλιά τους.
Γενικά έχει παρατηρηθεί ότι η υποθρεψία και η γρήγορη απώλεια βάρους είναι δύο καταστάσεις οι οποίες, λόγω της ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων, θέτουν την υγεία των μαλλιών σε άμεσο κίνδυνο. Επιπλέον, η χρόνια μειωμένη πρόσληψη νερού συνδέεται με την κακή υγεία των μαλλιών και τον αυξημένο κίνδυνο τριχόπτωσης.
Πιο συγκεκριμένα, τα πιο σημαντικά για την υγεία των μαλλιών θρεπτικά συστατικά είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το φυλλικό οξύ.
Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία του επιθηλίου της τρίχας, με την έλλειψή της να καθιστά τα μαλλιά εύθραυστα και αδύναμα. Η βιταμίνη Α βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και κυρίως στο συκώτι και σε διάφορα είδη ψαριών, ενώ και διάφορα λαχανικά και φρούτα είναι επίσης καλές πηγές της, όπως το καρότο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα κολοκύθια, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα.
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου και επιπρόσθετα προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση της τρίχας, λόγω της γνωστής αντιοξειδωτικής της δράσης. Φρούτα (κυρίως εσπεριδοειδή) και λαχανικά (σέλινο, πιπεριές, καρότο) αποτελούν πολύ καλή πηγή της βιταμίνης C.
Η βιταμίνη Ε, με την αντιοξειδωτική δράση που διαθέτει, προλαμβάνει τη γήρανση των τριχών εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε είναι τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί, τα αυγά και κάποια σιτηρά.
Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικά ιχνοστοιχεία για την υγεία των μαλλιών και τη σωστή ανακύκλωση των τριχών, καθώς συμμετέχουν σε διαδικασίες πρωτεϊνοσύνθεσης.
Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι τα θαλασσινά και τα μανιτάρια. Μελέτες έχουν δείξει ότι σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, που πολλές φορές φτάνει και το 50%, δεν προσλαμβάνει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα ψευδαργύρου, καθώς οι πηγές του είναι σχετικά περιορισμένες. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής ψευδαργύρου, ιδιαίτερα στα  άτομα τα οποία δεν καταναλώνουν συχνά θαλασσινά.
Ο χαλκός βρίσκεται σε αρκετά όσπρια (κυρίως φασόλια), σε ξηρούς καρπούς και σε ικανοποιητικές ποσότητες στη μαύρη σοκολάτα.
Ο σίδηρος είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία των μαλλιών, με την έλλειψή του να αποτελεί γνωστό σύμπτωμα της τριχόπτωσης. Άτομα με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης έλλειψης σιδήρου είναι αυτά που εφαρμόζουν εξαντλητικό πρόγραμμα δίαιτας και γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση.
Διατροφικές πηγές σιδήρου είναι το συκώτι και το κόκκινο κρέας και δευτερευόντως το σπανάκι και οι φακές.
Το φυλλικό οξύ είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β που κατέχει πρωταρχικό ρόλο στην αναπαραγωγή των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι το συκώτι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, το λάχανο και το μαρούλι.

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος:

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή