Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Διατροφή >> Χρήσιμες συμβουλές για τη μείωση του λίπους


img_573f088bf1923.jpg

Η μείωση του σωματικού λίπους αποτελεί ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο απαιτεί την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, ώστε να βοηθηθεί ο οργανισμός να κάψει το «κάψει». Οι συμβουλές που ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου της μείωσης του σωματικού λίπους:

1) Αύξηση της κατανάλωσης νερού

Το νερό συμμετέχει λιγότερο ή περισσότερο σε όλες τις διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού με την καύση του λίπους να μην αποτελεί εξαίρεση. Επίσης, το νερό αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κατανάλωση τροφής.

2) Προσοχή στο ισοζύγιο θερμίδων

Οι καθημερινές δραστηριότητες συνεπάγονται την καύση θερμίδων, οι οποίες μπορούν εύκολα να υπολογισθούν. Ομοίως εύκολα μπορούν να υπολογισθούν οι θερμίδες που προσλαμβάνονται από την κατανάλωση των διαφόρων τροφών. Προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του σωματικού λίπους θα πρέπει οι θερμίδες που καίγονται στις διάφορες δραστηριότητες να είναι λιγότερες από αυτές που προσλαμβάνονται από τις τροφές.

3) Προσοχή στους αμυλώδεις υδατάνθρακες

Η μεγάλη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε άμυλο (πατάτες, ρύζι, μακαρόνια, ψωμί κ.α.) παρέχει στον οργανισμό πολύ περισσότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται, με αποτέλεσμα η περίσσεια αυτή ενέργεια να αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους. Ο περιορισμός συνεπώς των αμυλωδών υδατανθράκων, στο πλαίσιο πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι απαραίτητος προκειμένου να μειωθεί το σωματικό λίπος.

4) Καθιέρωση μεγάλου και ισορροπημένου πρωινού

Το πρωινό πρέπει να είναι χορταστικό και ισορροπημένο ως προς τα συστατικά που προσφέρει στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να περιέχει πρωτεΐνη σε ποσότητα 30-40 gr, σύνθετους υδατάνθρακες όπως βρώμη, και φρούτα.

5) Περιορισμός της ζάχαρης

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης οδηγεί σε αύξηση της απόθεσης λίπους στον οργανισμό. Θα πρέπει λοιπόν η κατανάλωση γλυκών να γίνεται με μέτρο.

6) Καθιέρωση 5 – 6 γευμάτων ημερησίως

Είναι συχνό το λάθος της περικοπής ενός γεύματος μέσα στη μέρα, με την εντύπωση ότι αυτό βοηθάει στη μείωση του σωματικού λίπους. Στην πραγματικότητα, είναι προτιμότερη η αύξηση ακόμα και σε 6 αντί για τα συνήθη 3 του αριθμού των γευμάτων ημερησίως, με επιμερισμό των μερίδες και αντίστοιχα των θερμίδων σε περισσότερα γεύματα. Τα περισσότερα γεύματα οδηγούν σε καύση περισσότερων θερμίδων.

7) Αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών

Τα λαχανικά αποτελούν πηγή πληθώρας θρεπτικών στοιχείων, ενώ παράλληλα χορταίνουν χωρίς να αυξάνουν την πρόσληψη θερμίδων. Προκειμένου λοιπόν να μειωθεί το σωματικό λίπος, θα πρέπει να καταναλώνονται 5 μερίδες λαχανικών σε ημερήσια βάση.

8) Κατανάλωση 25 – 35 gr φυτικών ινών ημερησίως

Οι φυτικές ίνες απορροφούν νερό, με αποτέλεσμα να καταλαμβάνουν αυξημένο όγκο στο στομάχι, εντείνοντας την αίσθηση του κορεσμού χωρίς να καταναλώνονται πολλές θερμίδες.

9) Κατανάλωση της σωστής ποσότητας πρωτεΐνης

Οι πρωτεΐνες έχουν αρκετές θερμίδες, με αποτέλεσμα η αύξηση της πρόσληψής τους να οδηγεί και αύξηση του σωματικού λίπους. Η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 3 gr/κιλό σωματικού βάρους. Η ποσότητα αυτή παρέχει στον οργανισμό τα αναγκαία για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας αμινοξέα, χωρίς να αυξάνεται η πρόσληψη θερμίδων, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η απώλεια λίπους.

10) Αύξηση της κατανάλωσης «υγιεινών» λιπαρών

στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, τα λιπαρά είναι απαραίτητα, προκειμένου να επιτευχθεί καύση του σωματικού λίπους. Είναι όμως σημαντικό να επιλέγονται «υγιεινά» λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, τα αβοκάντο, τις ελιές, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή