Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Διατροφή >> Τα οφέλη από την κατανάλωση μαστίχας Χίου

Η χρήση της μαστίχας Χίου, η οποία συλλέγεται από τα κλαδιά και τον κορμό του μαστιχόδεντρου, ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 2500 χρόνια. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι υπήρξε η πρώτη τσίχλα στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη βελτίωση της αναπνοής αλλά και τον καθαρισμό των δοντιών.

Σημαντικότερες όμως από αυτές τις χρήσεις, είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες που έχει η μαστίχα Χίου, οι σημαντικότερες από τις οποίες μπορούν να συνοψισθούν ως εξής:

Μελέτες έχουν δείξει ότι κατανάλωση 5γρ. σε ημερήσια βάση μειώνουν την ολική χοληστερίνη, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, περιορίζοντας έτσι το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.

Τόσο η μαστίχα όσο και τα παράγωγα αυτής μπορούν να καταπολεμήσουν μια σειρά μυκήτων (διάφορα στελέχη των Candida) και παθογόνων βακτηρίων (Escherichia coli, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Porphyromonas gingivalis), ενώ υπάρχουν πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι έχει βακτηριοκτόνο δράση στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Σύμφωνα με τα πορίσματα άλλων ερευνών, η κατανάλωση 2,2. γρ./ ημέρα μαστίχας Χίου βελτιώνει την κλινική εικόνα και μειώνει τη φλεγμονή σε ασθενείς με ήπιας έως μέτριας μορφής νόσο Cron.

Η διέγερση των σιελογόνων αδένων που προκαλείται από τη λειτουργία της μάσησης, αυξάνει την έκκριση σάλιου, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στον αυτοκαθαρισμό του στόματος. Η μοναδική σύνθεση της μαστίχας Χίου την καθιστά προληπτικό και, πιθανόν, θεραπευτικό μέσα κατά της τερηδόνας.

Υπάρχει, τέλος, ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών  οι οποίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μαστίχα Χίου ενδέχεται να διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες, προλαμβάνοντας διάφορες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη, του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του στόματος και του παγκρέατος.

Πηγή: Γνωρίστε τα Ελληνικά super foods

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή