Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Διατροφή & Υγεία - Αντιμετώπιση Νόσων μέσω Διατροφής >> Τροφές ενάντια στο άγχος και την κατάθλιψη

Έχει διαπιστωθεί ότι η ύπαρξη ανισορροπίας στα επίπεδα των ρυθμιστικών της διάθεσης νευροδιαβιβαστών (ντοπαμίνη, σεροτονίνη, γ-αμινοβουτυρικό οξύ, ακετυλοχολίνη), οδηγεί συνήθως σε κατάθλιψη ή κάποιου είδους σγχώδους διαταραχής. Η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε βιταμίνες, μέταλλα, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη ρύθμιση αυτών των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, συμβάλοντας κατ’ επέκταση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και τη μείωση του άγχους.

Παραδείγματα τροφών που βελτιώνουν τη διάθεση και προσφέρουν ψυχική τόνωση είναι:

  • Γαλακτοκομικά

Ένας από τους παράγοντες που συνδέονται με τη δημιουργία έντονου άγχους είναι η εμφάνιση κρίσεων υπογλυκαιμίας. Το γιαούρτι, με την αναλογία υδατανθράκων – πρωτεΐνης που έχει συμβάλει στην εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο γιαούρτι βοηθά στην παραγωγή της ντοπαμίνης.

  • Προϊόντα ολικής άλεσης

Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα του αμινοξέος τρυπτοφάνη, το οποίο είναι μεγάλης σημασίας για τη σύνθεση της σεροτονίνης.

  • Ξηροί καρποί

Είναι γνωστό ότι τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά, πρωτεΐνη και διάφορα αντιοξειδωτικά, καθώς επίσης και ότι τα αμύγδαλα περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο βοηθάει στη δημιουργία αισθήματος γαλήνης. Τα κάσιους, τέλος, περιέχουν τρυπτοφάνη.

  • Μαύρη σοκολάτα

Συμβάλει, μέσω τα τυροσίνης που περιέχει, στην παραγωγή της ντοπαμίνης. Επίσης, το κακάο που περιέχει χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και διευκολύνει την απελευθέρωση σεροτονίνης.

  • Μύρτιλα

Πέρα από την αντιοξειδωτικής του δράση και την ευεργετική επίδραση αυτής στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης, είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία εξουδετερώνει την κορτιζόλη, γνωστή και ορμόνη του στρες.

--------------------------------------------------------------------------------
Nutri - Care
Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι
Λ. Ιασωνίδου 54β - Ελληνικό


Αρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή