Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Διατροφή & Υγεία - Αντιμετώπιση Νόσων μέσω Διατροφής >> Διατροφή και όραση

Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί, ως γνωστόν, ρυθμιστικό παράγοντα για την καλή λειτουργία του οργανισμού, μέσω της επίδρασης που ασκεί σε όλα σχεδόν τα επιμέρους συστήματά του. Από τον κανόνα αυτό δεν μπορεί να εξαιρεθεί η όραση, με μια ομάδα τροφών να συμβάλει σημαντικά στη σωστή λειτουργία των ματιών και τη διαχρονική εξασφάλιση της καλής όρασης.

Ακολουθούν παραδείγματα τροφών που περιέχουν τα απαραίτητα για την υγεία των ματιών θρεπτικά συστατικά:

  • Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, τόνος, σκουμπρί κ.α.) είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ω-3 λιπαρά, τα οποία εκτός των λοιπών θετικών επιδράσεων, προστατεύουν από την ξηροφθαλμία και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση, ενώ βοηθούν και στην απομάκρυνση του υδατοειδούς υγρού από τα μάτια, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο υπερτονίας και γλαυκώματος. Σύμφωνα με αποτελέσματα σχετικής μελέτης, άτομα που είχαν εντάξει στη διατροφή τους λιπαρά ψάρια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νεοαγγειακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

  • Βοδινό κρέας, κοτόπουλο, συκώτι, γάλα πλήρες, τυρί

Με βάση επιστημονικές μελέτες, η βιταμίνη Α που περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα οι συγκεκριμένες τροφές, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που οφείλεται στην ηλικία και βελτιώνει τη λειτουργία της όρασης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  • Κόκκινες, πράσινες και κίτρινες πιπεριές

Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C και φυλλικό οξύ, με όλες τις θετικές επιδράσεις για την όραση που αναφέρονται παραπάνω. Ιδανικά, θα πρέπει η ημερήσια διατροφή να περιλαμβάνει 5 – 9 μερίδες λαχανικών έντονου χρώματος.

  • Γλυκοπατάτες, καρότα και πεπόνι

Είναι τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή, που προστατεύουν από την εμφάνιση καταρράκτη και άλλων σχετιζόμενων με την ηλικία παθήσεων των ματιών, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Παπαδοπούλου Αναστασία, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή