Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Ιατρικά Θέματα >> Σκλήρυνση κατά πλάκας και άσκηση


img_58f5aced130eb.jpg

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) αποτελεί τη συνηθέστερη διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος σε νέους ενήλικες. Ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα δλδ στην κατηγορία παθήσεων που το ίδιο το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του προκαλώντας διαταραχές σε διάφορα συστήματα του οργανισμού. Εμφανίζεται συνήθως στις ηλικίες 20-40 ετών με συχνότερη εμφάνιση στις γυναίκες   ( 2:1 ). Παγκοσμίως νοσούν περίπου 2,5 εκατ. Ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός υπολογίζεται σε 10000. Τα αίτια της νόσου δεν είναι ακόμη γνωστά, ωστόσο ενοχοποιούνται περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες. Κατά βάση υπάρχουν 2 μορφές της πάθησης

Υποτροπιάζουσα που χαρακτηρίζεται από έξαρση και ύφεση των συμπτωμάτων και

Πρωτοπαθής προϊούσα η οποία εμφανίζει συχνή επιδείνωση μετά την έναρξη και αφορά το 10% των περιπτώσεων.

Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η νόσος ποικίλουν με τα συνηθέστερα να είναι αλλαγές στην αίσθηση των χεριών, ποδιών και προσώπου, ολική ή μερική απώλεια της όρασης, διπλωπία, αταξία και προβλήματα ισορροπίας, κόπωση, άγχος, κατάθλιψη και αίσθημα ηλεκτρικού ρεύματος όταν σκύβει το κεφάλι (σημείο Lhermitte). Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την ΣΚΠ ακριβώς γιατί η αιτία που την προκαλεί δεν έχει βρεθεί. Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των κρίσεων, στην πρόληψη των υποτροπών και στην ύφεση των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου παίζει η φυσικοθεραπεία με τη μορφή θεραπευτικής άσκησης. Την τελευταία 20ετία πλήθος επιστημονικών ερευνών τονίζουν τα οφέλη της άσκησης σε άτομα με ΣΚΠ. Επομένως, θα πρέπει οι ασθενείς να ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν συστηματικά προγράμματα άσκησης ε.ω.

να διατηρήσουν ένα υψηλό λειτουργικό επίπεδο

να βελτιώσουν ταχύτητα βάδισης και αντοχής

να μειώσουν την κόπωση και τη φυσική αναπηρία

να βελτιώσουν την αναπνευστική λειτουργία

να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και

να μειώσουν το άγχος

 

Επίσης τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος η μέθοδος pilates, η οποία εφαρμόζεται από πολλές ιδιωτικές κλινικές του εξωτερικού ως ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Το πλεονέκτημα της μεθόδου σε σχέση με την κλασική κινησιοθεραπεία είναι πως οι ασκήσεις pilates αντιστοιχούν σε λειτουργικά κινητικά πρότυπα της καθημερινότητας πχ. όπως όταν κάποιος σηκώνεται από το κρεβάτι ή από μία καρέκλα, όταν ανεβαίνει σκάλες κλπ. Επιπλέον, βοηθάει στη διατήρηση της ελαστικότητας και συμβάλλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και της κοινωνικοποίησης του ατόμου. Ένας εξειδικευμένος θεραπευτής λοιπόν σε συνεργασία με το θεράποντα  γιατρό είναι ο ειδικός για να καταρτήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα ενδυνάμωσης σεβόμενο τις ανάγκες και τις δυνατότητες του εκάστοτε ασθενή.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Ιωάννου Λασκαρίνα, Φυσικοθεραπεύτρια

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή