Εγγραφείτε στο Newsletter!!
 
ΑΡΘΡA  >> Ιατρικά Θέματα >> Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δυσλειτουργία, η οποία επηρεάζει τις αρθρώσεις. Ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα μπερδεύει τα κύτταρα του και αρχίζει να επιτίθεται στους ιστούς του σώματος του. Προσβάλλει την εσωτερική επιφάνεια των αρθρώσεων, προκαλώντας ένα επώδυνο οίδημα που με τη σειρά του δημιουργεί τις αρθρικές δυσμορφίες. Μπορεί επίσης να προσβάλλει και άλλα συστήματα όπως το δέρμα, τους πνεύμονες, την καρδιά, τα μάτια και τα αιμοφόρα αγγεία. Τα  συμπτώματα περιλαμβάνουν:

•Ευαισθησία, ζεστές και  πρησμένες αρθρώσεις

•Ακαμψία των αρθρώσεων( συνήθως χειρότερη το πρωί και μετά από παρατεταμένη ακινησία)

•Κούραση, πυρετός και απώλεια κιλών

Στα πρώιμα στάδια επηρεάζει τις μικρές αρθρώσεις κυρίως των δάχτυλων στα χεριά και στα πόδια. Όσο προχωράει η ασθένεια προσβάλλει τους καρπούς, τα γόνατα, τους αγκώνες, τους αστράγαλους, τα ισχία και τους ώμους. Σε πολλούς η ρευματοειδής αρθρίτιδα εμφανίζεται συμμετρικά δηλαδή και στις 2 ίδιες αρθρώσεις και στις 2 πλευρές του σώματος. Στόχος της θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι η επίτευξη ύφεσης της νόσου που περιλαμβάνει:

•Υποχώρηση του πόνου, της δυσκαμψίας και γενικά όλων των συμπτωμάτων της νόσου

•Πρόληψη παραμορφώσεων των αρθρώσεων, λειτουργικών κινητικών διαταραχών και αναπηρίας

•Πρόληψη ή αναστολή της ακτινολογικής εξέλιξης της νόσου

•Βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς

Η θεραπεία αποτελείται από φαρμακευτική αγωγή (αναλγητικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, κορτιζόνη και αντιρευματικά) και φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει στην μείωση των συμπτωμάτων χρησιμοποιώντας φυσικά μέσα ( διαθερμία, υπέρηχος, tens, laser, μάλαξη ) και στη συνέχεια να βοηθήσει στην ομαλή ένταξη του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες μέσω της άσκησης. Το πρόγραμμα άσκησης μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης όσο και αερόβια. Μία πολύ καλή λύση για άτομα με προχωρημένη Ρ.Α. ή αυξημένο σωματικό βάρος είναι η κολύμβηση καθώς βοηθάει πολύ χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις.

 

--------------------------------------------------------------------------------

Nutri - Care

Λ. Αλεξάνδρας 192β - Αμπελόκηποι

Λ. Ιασωνίδου 54β - ΕλληνικόΑρθρογράφος: Ιωάννου Λασκαρίνα, Φυσικοθεραπεύτρια

Click here to open the popup

Μην ξαναχάσετε ποτέ τα νέα του Nutri-Care

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

Συμπληρώστε το email σας στο παρακάτω πεδίο και επιλέξτε Subscribe
Υποβολή